Papierversnipperaar oliën? Maak een sandwich.

7 januari 2021 Shares

Home Featured Papierversnipperaar oliën? Maak een sandwich.

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 7 januari 2021 Shares

Papierversnipperaar oliën? Maak een sandwich.

Leer hoe u uw shredder het beste kunt smeren

Een papierversnipperaar is erg handig om uw vertrouwelijke papieren te vernietigen. Maar het kan voorkomen dat uw papiervernietiger plots niet meer goed werkt of telkens vast loopt. Lees meer wat u kunt doen bij een vastgelopen papierversnipperaar.

smeerolieHet kan ook zijn dat uw papierversnipperaar een raar geluid maakt of dat het veel langer duurt dan gebruikelijk om een document te versnipperen. De kans is groot dat u uw papier shredder van olie moet voorzien.

Tijdens het versnipperen van papier komt namelijk veel stof vrij. En dit stof hoopt op tussen de messen. Hierdoor draaien de messen van de shredder steeds stroever waardoor uw papiervernietiger minder goed werkt.

Bestel hier uw shredder olie:

Door uw shredder geregeld van olie te voorzien wordt de levensduur en de prestatie verbeterd. Maar hoe vaak en wanneer moet u uw shredder oliën?


Hoe uw papierversnipperaar smeren met olie?


Hoe vaak en wanneer moet een versnipperaar gesmeerd worden?

shredder-olie-aanbrengen-in-papierversnipperaarAls vuistregel kunt u onthouden dat u de shredder dient te oliën wanneer de opvangbak geleegd moet worden. Maar als u intensief gebruik heeft gemaakt van uw shredder is het ook raadzaam om de messen direct te smeren.

De meeste gebruikers smeren een shredder gemiddeld 1x per week. Daarbij is het ook goed om te weten dat een “micro cut shredder” regelmatiger gesmeerd moet worden dan een gewone “cross cut shredder”.

Tip: Smeer de messen wanneer de opvangbak vol is of na intensief gebruik.

Bekijk officiële shredder olie

Drie methoden om uw shredder te oliën

In de handleiding van uw shredder staat beschreven hoe u uw apparaat kunt oliën. Er zijn over het algemeen drie methoden hoe u de messen van olie kunt voorzien:

 1. Directe methode
 2. Indirecte methode
 3. Olievellen

1) Directe methode

Bij deze methode brengt u direct olie aan in de invoermond. Gebruik hiervoor een flacon officiële shredder olie met een kleine gietopening. Zo brengt u de olie aan:

 1. Houd uw shredder olie bij de hand.
 2. Schakel de terugloopfunctie of reverse-functie in en wacht 10 seconden.
 3. Schakel de shredder volledig uit.
 4. Schenk vervolgens de olie in een beweging van links naar rechts direct in de invoermond.
 5. Laat de shredder vervolgens een halve minuut draaien zodat de messen goed gesmeerd worden.
 6. U heeft de shredder nu succesvol geolied.

2) Indirecte methode: De Sandwich

Bij deze methode brengt u de olie aan op een standaard vel A4-papier. Daarna vernietigt u het vel papier in uw shredder. U gaat als volgt te werk:

 1. Pak een standaard vel A4-papier.
 2. Breng een dun lijntje olie aan op het vel van links boven naar rechts onder. En van rechts boven naar links onder. Zorg ervoor dat u het papier niet volledig doordrenkt met olie.
 3. Laat de olie enkele seconden intrekken.
 4. Pak nog een standaard vel A4-papier en leg deze op de geoliede zijde van het andere vel A4-papier. U heeft nu een “sandwich” gemaakt.
 5. Schakel de terugloopfunctie of reverse-functie in en wacht 10 seconden.
 6. Zet uw shredder in de normale stand.
 7. Vernietig vervolgens de twee vellen papier of “sandwich” in de invoeropening van de shredder. Let op dat de olie niet naast of op de machine drupt.
 8. Schakel de terugloopfunctie of reverse-functie in en laat de shredder nog een halve minuut draaien zodat de messen goed gesmeerd worden.
 9. U heeft de shredder nu succesvol geolied.

3) Olievellen gebruiken

Naast flesjes shredder olie kunt u ook olievellen aanschaffen. Deze vellen zijn geheel geprepareerd en direct klaar om te vernietigen. Zo gaat u te werk:

 1. Pak een olievel.
 2. Schakel de terugloopfunctie of reverse-functie in en wacht 10 seconden.
 3. Zet uw shredder in de normale stand.
 4. Vernietig het olievel.
 5. Schakel de terugloopfunctie of reverse-functie in en laat de shredder nog een halve minuut draaien zodat de messen goed gesmeerd worden
 6. U heeft de shredder nu succesvol geolied.

Nieuwe Papierversniperaar nodig?
Bekijk top 10 shredders


Waar kunt u olie vellen kopen?

Wilt u uw shredder smeren met olievellen in plaats van olie uit een flesje? Bekijk dan hier de olie vellen bij Bol.com. U koopt de vellen per een x-aantal stuks, meestal 10 vellen of meer.

De olievellen zijn geen losse vellen papier maar het zijn een soort enveloppen. Deze envelop vernietigt u geheel in uw shredder om zo de messen te smeren voor een soepel draaiende papierversnipperaar.

Gebruik officiële smeerolie

Smeer uw shredder altijd met smeerolie van de fabrikant. Maak dus geen gebruik van overige smeermiddelen, dit kan uw shredder beschadigen.

Bekijk olie »

Welke methode adviseren wij om te hanteren?

Raadpleeg eerst uw handleiding voor het advies van de fabrikant. Wordt er geen duidelijke methode aangegeven? Ons advies is dan om de indirecte methode te gebruiken. U voorkomt zo dat u olie morst op uw machine of te veel olie aanbrengt.


Gebruik altijd officiële shredder olie

Het is belangrijk dat u altijd officiële shredder olie gebruikt voor het smeren van uw papiervernietiger. Bij het gebruik van andere soorten olie loopt u het risico dat uw shredder in brand vliegt.

Bekijk officiële shredder olie

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 7 januari 2021 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *