Papierversnipperaar vastgelopen?

4 mei 2023 Shares

Home Featured Papierversnipperaar vastgelopen?
Auteur:
/ 4 mei 2023

Papierversnipperaar vastgelopen?

Werkt uw papiervernietiger niet meer, wat nu?

Oh nee, het papier in uw papiervernietiger is vastgelopen. En uw shredder doet nu helemaal niets meer. Geen paniek. Vastgelopen papier in een shredder komt best vaak voor (helaas). In dit artikel geven wij u tips hoe u een paper-jam of verstopping kunt oplossen en in het vervolg kunt voorkomen.

Oplossingen voor vastgelopen shredder in het kort

Belangrijk: Gebruik nooit uw vingers om papier(snippers) uit de shredder messen te verwijderen.

 1. Zet de papierversnipperaar uit
 2. Raadpleeg de handleiding van uw shredder
 3. Leeg de opvangbak
 4. Probeer de terugloopfunctie
 5. Papier voorzichtig uit de shredder trekken
 6. Verstopping verwijderen met pincet
 7. Stofzuiger langs de invoeropening halen
 8. Messen smeren met officiële shredder olie

De uitgebreide handleiding vind u verder op de pagina.

Nieuwe shredder nodig?

Klein Kantoor
Circa 5 gebruikers

papierversnipperaar-klein-kantoor

Groot Kantoor
Circa 10+ gebruikers

papierversnipperaar-groot-kantoor

Bekijk Top 10 Papierversnipperaars


Vastgelopen papier grootste irritatie bij gebruikers van papiervernietigers
Marktonderzoeksbureau Deep Blue – 2012

papier-vastgelopen-in-papierversnipperaarEen van de grootste frustraties van papierversnipperaars is een vastgelopen shredder. En dat gebeurt bijna altijd midden in uw werkzaamheden. Zal je net zien. Heeft u eindelijk de zin en tijd gemaakt om uw oude administratie te versnipperen op een zondagmiddag, begeeft uw shredder het. Of u moet op kantoor belangrijke documenten versnipperen, maar uw shredder heeft er precies op zo´n moment even geen zin in. Herkenbaar?

Laten we kijken of we uw defecte shredder weer werkend kunnen krijgen. Hopelijk zit er een oplossing voor u bij. We garanderen u niet dat u hiermee uw defecte papiervernietiger kunt repareren. Maar misschien zitten er tips bij die u nog niet had geprobeerd. Veel succes en hopelijk krijgen we samen uw shredder weer aan de praat.

Disclaimer: Gebruik de tips op eigen risico. Papierversnipperaar.nl is niet aansprakelijk bij eventuele schade of letsel.


Belangrijk voordat u begint: Safety First!

 1. Probeer niet met uw vingers papier uit de shredder messen te trekken.
 2. Bij gebruik van metalen hulpmiddelen, zoals een pincet of schaar, altijd eerst de stekker uit het stopcontact halen.
 3. Bij twijfel raadpleeg de handleiding of neem contact op met de leverancier.


Troubleshooting 101

Wat doen bij vastgelopen papier in shredder?

papier-verstopt-in-messen-shredder
Vastgelopen shredder

Oplossingen om uw vastgelopen shredder te repareren

Scenario: U bent papier aan het versnipperen. En plots stopt uw versnipperaar tijdens het versnipperen. Uw shredder maakt een raar geluid en er zit geen beweging meer in. Uw shredder is volledig geblokkeerd. Wat nu? Hoe haalt u het vastgelopen papier uit uw papiervernietiger?


1. Zet de papierversnipperaar uit

Schakel de shredder uit en haal de stekker uit uw stopcontact. Dit voorkomt oververhitting van de shredder. Doordat uw papierversnipperaar vastgelopen is kan het gebeuren dat de motor van de shredder oververhit raakt en er hierdoor schade ontstaat.

Door uw papiervernietiger uit te schakelen kunt u rustig de tijd nemen om te kijken wat er aan de hand is met uw shredder. “Het haalt de druk van de ketel.”


2. Bekijk de handleiding van uw shredder

De handleiding, waar is deze? Hopelijk heeft u de gebruiksaanwijzing van uw shredder niet al versnippert toen u uw versnipperaar voor het eerst ging testen. Gelukkig plaatsen de meeste fabrikanten de handleiding van de shredders online zodat u deze kunt downloaden. We hebben de meest gangbare merken op een rij gezet met hierin direct de link naar de handleidingen:

In de handleiding kunt u nazien wat u moet doen bij een vastgelopen papierversnipperaar of een eventueel ander defect.


3. Leeg de opvangbak

Niets gehad aan de handleiding? Dan gaan we door naar tip 3. Leeg de opvangbak. Het kan namelijk zo zijn dat uw opvangbak zo vol zit met papiersnippers dat er gewoon geen papier meer bij kan en het papier dus opgehoopt wordt in de snijkop van de shredder. Leeg de snippers dus in uw papierbak en probeer uw shredder nog eens uit.

opvangbak-legen


Nieuwe Papierversniperaar nodig?
Bekijk onze top 10 Papierversniperaars


4. Probeer de terugloopfunctie

Niet elke shredder beschikt over deze knop. Maar de meeste papierversnipperaars hebben een knop of schuif waarmee u de messen in tegengestelde richting kunt laten draaien. Hierdoor draait uw papierversnipperaar het papier naar buiten toe waardoor de paperjam verholpen kan worden.

Zet uw shredder dus aan en probeer de reverse– of terugloopfunctie (vaak aangegeven met de letter ‘R’) en kijk of de papierverstopping zo opgelost wordt. Druk deze knop voor een paar seconden in. En probeer vervolgens het papier op de normale manier te versnipperen.

papiervernietiger-reverse-functie-paper-jam
De linker knop is de terugloopfunctie.

Het kan helpen om de terugloopfunctie af te wisselen met de normale functie. Hierdoor draaien de messen heen en terug, doe dit niet te snel. Geef de shredder even de tijd om de messen te laten draaien. Lost dit het probleem niet op? Zet dan de shredder weer uit en probeer de volgende tip.


5. Papier voorzichtig uit de shredder trekken

Probeer nogmaals de reverse functie voor een paar seconden. Zet vervolgens de papiervernietiger volledig uit en trek heel voorzichtig het uitstekende papier uit de invoeropening (dit is een tip van Fellowes). Als het papier niet meegeeft, probeer er dan niet te hard aan te trekken. Dit kan schade veroorzaken aan de shredder of het probleem mogelijk verergeren.

vastgelopen-papierversnipperaar-fellowes-powershred-P-35c
Oplossing voor vastgelopen Fellowes Powershred P-35c (officiële handleiding)

6. Verstopping verwijderen met pincet

De verstopping in uw shredder kan ontstaan zijn doordat de roterende messen zijn vastgelopen door opgehoopte papiersnippers. Het kan ook zijn dat er onjuist materiaal in de messen terecht is gekomen. Zoals een stukje touw, elastiek of plastic lint. Zet uw papiervernietiger uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Pak er vervolgens een pincet (of tang) en een zaklamp bij (op uw smartphone zit ook een zaklamp). Afhankelijk van uw shredder is het belangrijk dat we de messen kunnen zien. Bij sommige shredders kunt u de snijkop van de opvangbak halen. Bij andere papiervernietigers kunt u alleen de opvangbak uit de shredder schuiven. Hoe dan ook, zorg dat u zicht heeft op de roterende messen van uw shredder (dus de onderkant).

shredder-messen-regelmatig-olien
Zo zien de messen eruit van een cross-cut shredder

Inspecteer de messen op vastgelopen materiaal. Probeer met het pincet voorzichtig de vastzittende stukjes tussen de messen uit te halen. Nogmaals, probeer dit niet met uw vingers te doen want de messen zijn zeer scherp. Zitten er lange stukken papier vast? Dan kunt u ook met een schaar het papier of andere materiaal in kleinere stukken knippen. Let op dat u met metalen voorwerpen niet te veel tussen de messen komt aangezien dit de werking van de shredder kan benadelen.

Heeft u wat papierresten kunnen verwijderen? Mooi. Plaats de opvangbak weer terug en steek de stekker in het stopcontact. Probeer nu de shredder in de normale functie en kijk of er beweging in het papier komt. Loopt de papiervernietiger toch gelijk weer vast, stop dan de shredder en bekijk de volgende tip.


7. Stofzuiger langs de invoeropening halen

Door het versnipperen van papier komt er veel stof vrij. Dit zijn fijne papiervezels die zich als stofnestjes kunnen ophopen tussen de messen. Wellicht dat dit stof de paper jam in uw papierversnipperaar veroorzaakt. Mogelijk dat u met uw stofzuiger het stof tussen de messen vandaan kunt zuigen. Probeer eerst de bovenkant van uw shredder schoon te zuigen (gebruik hiervoor de laagste zuigstand). U kunt daarna ook de onderzijde van uw shredder stofvrij maken. Doe dit met beleid en zorg dat uw shredder volledig is uitgeschakeld.

Na het stofzuigen kunt u de papierversnipperaar opnieuw testen. Draait uw shredder nu weer goed door? Niet, dan hebben we nog een tip voor u.


8. Messen smeren met officiële shredder olie

shredder-olie-aanbrengen-in-papierversnipperaar
Olie aanbrengen in papierversnipperaar

Het advies is om uw shredder regelmatig te smeren met olie. Doe dit altijd na het legen van de opvangbak of na intensief gebruik. Het kan er wel eens bij inschieten waardoor de messen van de shredder te weinig of zelfs geen smeermiddel meer bevatten. Dit kan een oorzaak zijn waardoor uw papiervernietiger vastloopt en rare geluiden maakt.

Pak uw flesje met shredder olie en druppel wat olie van links naar rechts in de invoeropening. Laat de olie even zijn werk doen. Zet uw papiervernietiger aan en kijk of de olie het probleem van de verstopping heeft opgelost.

Heeft het niet gewerkt? Probeer dan de onderzijde van de shredder messen te oliën. Let op dat u niet te veel olie gebruikt waardoor het uit de shredder druipt en mogelijk op uw vloer.

Activeer opnieuw uw shredder en controleer of de messen nu beter draaien. Mocht dit niet het geval zijn kunt u ook tip 4, 5 en 6 opnieuw proberen. Het kan zijn dat door de olie het papier of stof losser is komen te zitten.

Bekijk onze tips voor het oliën van uw shredder:


Ik heb geen shredder olie in huis

Kunt u elke soort olie of smeermiddel gebruiken in uw shredder? Nee, absoluut niet. Wij adviseren altijd om officiële shredder olie te gebruiken. Bij hoge uitzondering kunt u een plantaardige olie proberen. Gebruik geen olie of smeermiddel uit een spuitbus, zoals WD-40 (dit dus NIET gebruiken).

Bekijk officiële shredder olie

9. Heeft u nog garantie?

Doet uw shredder het na deze tips nog steeds niet? Dat is erg vervelend. Mogelijk is er een technisch defect in de shredder ontstaan waardoor de machine niet optimaal werkt. Heeft u nog garantie op uw papiervernietiger? Neem contact op met de winkel of webshop waar u de shredder heeft gekocht? Of bekijk de website van de fabrikant. Misschien valt het defect onder de garantie en wordt het probleem door de fabrikant voor u opgelost.


Oorzaken voor een vastgelopen papier shredder

Hoe komt het dat uw papiervernietiger vastloopt? Een paper-jam kan worden veroorzaakt door:

 • Te veel invoeren van papier: Elke papiervernietiger heeft een invoercapaciteit. Dat wil zeggen het maximale aantal vellen standaard A4-papier dat u tegelijk in de invoeropening mag stoppen. Bij sommige shredders mag u 5 vellen papier tegelijk versnipperen. En bij andere versnipperaars kunt u 25 vellen tegelijk vernietigen tot fijne snippers. Let op, dit is het maximale aantal vellen papier. Wij adviseren u om iets minder tegelijk te versnipperen om een verstopping te voorkomen.
 • Te dik papier vernietigen: Kan uw shredder 8 vellen papier tegelijk versnipperen? Dan wil dat zeggen 8 vellen standaard printpapier. Het is dus niet zo dat u 8 vellen met dik papier (van certificaten of reclamemateriaal) tegelijk kunt versnipperen. Let er dus op dat u niet te dik papier versnippert. Versnipper zeker geen bruin karton of kaften van bijvoorbeeld schrijfblokken. Wilt u karton versnipperen? Maak dan gebruik van een kartonshredder.
 • Te snel papier invoeren: Geef uw papiervernietiger wat ‘ademruimte’ om het papier te verwerken. Voer dus niet te snel papier aan als de versnipperaar nog bezig is met de vorige ‘batch’. Hierdoor kan namelijk te veel papier in de messen terechtkomen waardoor de messen vastlopen en de motor oververhit kan raken.
 • Papier scheef invoeren: Een versnipperaar werkt het beste als het papier recht naar beneden wordt ingevoerd. Maar het kan gebeuren dat u of de shredder het papier scheef trekt. Het papier vouwt zich dubbel waardoor de messen een dikkere stapel papier moeten verwerken en mogelijk vastlopen. Ziet u dat het papier scheef in de invoeropening gaat? Gebruik dan de reverse functionaliteit om het papier opnieuw in de invoeropening te stoppen.
 • Gekreukt of gevouwen papier: Gekreukeld of opgevouwen documenten zijn wat dikker dan een vel glad papier. Teveel van dit soort documenten tegelijk versnipperen kan resulteren in een paper jam. Het beste is om gehavende documenten een voor een te shredden.
 • Invoer van verkeerd materiaal: Een papierversnipperaar kan een ding heel goed en dat is papier versnipperen. Sommige shredders kunnen ook kleine nietjes en paperclips versnipperen. En er zijn papiervernietigers die ook cd’s, dvd’s en pasjes kunnen shredderen. Maar een papiervernietiger kan geen karton, plastic mapjes, folie, elastiek, touw of ander materiaal vernietigen. Probeer hier dus niet mee te experimenteren.
 • Te weinig onderhoud: Uw shredder heeft regelmatig onderhoud nodig. Het enige dat u hoeft te doen is de messen te smeren met shredder olie. Doe dit na het legen van de opvangbak of na intensief gebruik. De messen hebben de olie nodig om goed te blijven draaien en voor een soepele doorvoer van het papier. Bij gebrekkig onderhoud zal de papierversnipperaar stroever werken, vaker vastlopen en vreemde geluiden maken.
gekreukt-en-gevouwen-papier
Gekreukt en gevouwen papier.

Oorzaken van defecte of niet werkende shredder

Gaat uw papiervernietiger niet meer aan en is er geen sprake van een paper verstopping? Dan zijn dit mogelijke oorzaken:

 • Shredder is aan het afkoelen: Vrijwel elke papiervernietiger heeft een maximale runtime. Dit is het maximaal aantal minuten dat een papiervernietiger achter elkaar papier kan vernietigen. Door het versnipperen wordt de machine warm, waarna het moet afkoelen. Het kan zijn dat u uw papiervernietiger al te lang heeft gebruikt en nu dus aan het afkoelen is. Dit kan soms wel een half uur duren. In de handleiding kunt u nazien hoe lang u uw shredder achtereen kunt gebruiken.
 • Opvangbak of snijkop zit scheef: Zit de snijkop recht op de opvangbak? Of zit uw opvangbak goed recht in uw shredder? Sommige shredders worden pas actief als de opvangbak juist is aangesloten op de snijkop.
 • Sensor: Sommige papiervernietigers beschikken over sensoren voor extra veiligheid. Het apparaat stopt bijvoorbeeld als er vingers in de buurt van de invoeropening worden gedetecteerd. Mogelijk is de sensor vuil of houdt u uw handen te dicht in de buurt van de invoeropening.
 • Stekker checken: Is de stekker correct aangesloten? Doet het stopcontact het? Werkt de stekkerdoos correct en staat deze aan? Heeft u de shredder aangezet? Soms zit er een aan/uit knop aan de achterzijde van de versnipperaar.
 • Defect aan de shredder: Een papierversnipperaar is een elektrisch apparaat. En er kan een technisch defect ontstaan in de shredder. Heeft u bovenstaande punten gechecked en geeft u versnipperaar nog steeds geen gehoor? Kies dan voor veiligheid en neem contact op met de winkel, webshop of fabrikant voor advies.

Hoe een papier verstopping voorkomen in uw papiervernietiger?

Met deze tips kunt u een paper-jam of defect aan uw papier shredder zoveel mogelijk voorkomen:

 • Smeer regelmatig de messen. (Bekijk shredder olie)
 • Houd uw papiervernietiger stofvrij
 • Laat de machine tussentijds afkoelen bij intensief gebruik
 • Leeg regelmatig de opvangbak met snippers
 • Versnipper niet teveel papier tegelijk

Overige tips:

 • Schaf een papiervernietiger aan met jam prevention. Deze shredder controleert de hoeveelheid papier die u invoert. Als dit teveel is dan accepteert de machine het papier niet. Dit werkt dus preventief en voorkomt een verstopte papierversnipperaar.
 • Schaf een shredder aan met jam proof functionaliteit. Dit soort versnipperaars kunnen een paper jam detecteren. Het apparaat stopt met shredden en zal zelf de papier opstopping verhelpen door extra kracht bij te zetten of door de reverse functie te gebruiken.
 • Kies een papierversnipperaar die bij u past.  Wilt u regelmatig veel papier vernietigen? Koop dan geen goedkope papiervernietiger die bedoeld is voor incidenteel thuisgebruik. Het is dus belangrijk dat u een shredder koopt die aansluit bij uw wensen, behoeften en verwachtingen. Bekijk ons advies over papiervernietigers.
 • Papier laten vernietigen: Zoekt u een andere oplossing voor het vernietigen van uw vertrouwelijke documenten? Wilt u niet meer zelf papier versnipperen? Dan kunt u natuurlijk ook uw papier laten vernietigen bij een papiervernietigingsbedrijf. Deze bedrijven vernietigen vrijwel elke hoeveelheid papier (zoals oude administratie of archiefpapier) van particulieren en bedrijven. Lees hier meer over papiervernietiging.

Nieuwe Papierversniperaar nodig?
Bekijk onze top 10 Papierversniperaars


Bronnen:

Auteur

 • Pim Brouwer

  Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.

  Bekijk Berichten

Geplaats op 4 mei 2023

4 Reacties op “Papierversnipperaar vastgelopen?

  1. Beste mevrouw Geers, vervelend dat u problemen heeft met uw shredder. Het beste is om contact op te nemen met de fabrikant of met de winkel waar u de versnipperaar heeft gekocht.

 1. Mijn shredder (United Office van Kompernass, destijds verdeeld door Aldi ?) liep soms vast maar ik kreeg die los via de terugloop. Sinds gisteren slipt de transmissie en krijg ik alleen een snerpend geluid maar geen beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *