Thuiskantoor inrichten? Vergeet de papierversnipperaar niet

18 maart 2020 Shares

Home Advies Thuiskantoor inrichten? Vergeet de papierversnipperaar niet

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 18 maart 2020 Shares

Thuiskantoor inrichten? Vergeet de papierversnipperaar niet

Werkt u al af en toe thuis? Of gaat u thuiswerken in verband de huidige situatie? Dan is het belangrijk om ook in uw thuiskantoor uw vertrouwelijke papieren informatie veilig te houden. Dit is noodzakelijk vanwege de AVG-wetgeving en om de kans op een datalek zoveel mogelijk te voorkomen. Schaf daarom een papiervernietiger aan om zakelijke en persoonlijke documenten ook thuis te kunnen vernietigen tot onleesbare snipppers.

Welke papierversnipperaar kunt u het beste kopen om uw vertrouwelijk papier thuis te versnipperen? Op deze pagina informeren wij u over de aanbevolen DIN veiligheidsklassen die aansluiten bij uw beroepsgroep.

Belangrijkste informatie in het kort:

 1. Kies voor minimaal een DIN P-3 cross-cut papiervernietiger voor het deugdelijk vernietigen van vertrouwelijk papier.
 2. Voor de vernietiging van uiterst vertrouwelijk papier kies minimaal voor een DIN P-5 micro-cut papiervernietiger.
 3. Let op de maximale doorvoercapaciteit (minimaal 8 A-4 vellen), de bedrijfscyclus (minimaal 5-10 minuten) en de inhoud (minimaal 10 liter) van de opvangbak.

Aanbevolen shredders voor uw thuiskantoor

We hebben vijf AVG-proof papierversnipperaars voor u geselecteerd die geschikt zijn voor uw thuiswerkplek. De shredders staan in willekeurige volgorde getoond en bevatten elk unieke eigenschappen die mogelijk het beste aansluiten bij uw wensen, arbeidsprocessen, richtlijnen en beroepsgroep.


Rexel Momentum X410-SL Slimline | DIN P-4

Rexel-P4-Momentum-X410-SL-Slimline

De Rexel Momentum X410-SL Slimline is een basis papiervernietiger voor als u thuis werkt. Met deze shredder versnippert u tot 10 vellen papier tegelijk en met een maximale cyclus van 6 minuten is deze shredder geschikt voor incidenteel dagelijks gebruik. De shredder stopt automatisch wanneer u teveel papier tegelijk wilt versnipperen.

 • Veiligheidsklasse: DIN P-4
 • Doorvoercapaciteit: 10 vellen
 • Opvangbak: 23 liter
 • Bedrijfscyclus: 6 minuten

Bekijk Prijs op Vikingdirect


HSM Shredstar X10 | DIN P-4

hsm-shredstar-x10-papierversnipperaar

De HSM Shredstar X10 is een all-round papierversnipperaar die alles biedt voor uw thuiswerkplek. De papiervernietiger maakt kleine DIN P-4 snippers, is met 58 dB stil, kan 10 vellen papier tegelijk versnipperen en heeft een capaciteit van 20 liter. Daarnaast versnippert de X10 ook cd’s en creditcards.

 • Veiligheidsklasse: DIN P-4
 • Doorvoercapaciteit: 10 vellen
 • Opvangbak: 20 liter
 • Bedrijfscyclus: 8 minuten

Bekijk Prijs op Bol.com


Rexel Momentum M510 | DIN P-5

Rexel-Papiervernietiger-Momentum-M510-P-5

De Rexel Momentum M510 is een shredder die u hoge dataveiligheid biedt omdat de versnipperaar uw papier volgens klasse DIN P-5 vernietigt. Dit resulteert in kleine snippers met een afmeting van 2x15mm. De zeer krachtige Rexel M510 kan twee uur lang 10 vellen papier tegelijk versnipperen. Dus voor de vernietiging van grote hoeveelheden zeer vertrouwelijk papier is deze versnipperaar perfect.

 • Veiligheidsklasse: DIN P-5
 • Doorvoercapaciteit: 10 vellen
 • Opvangbak: 23 liter
 • Bedrijfscyclus: 120 minuten

Bekijk Prijs op Bol.com


Leitz Shredder IQ Office | DIN P-5

Leitz-Shredder-IQ-Office-P5

De Leitz Shredder IQ Office is een betrouwbare en krachtige papier shredder. Door veiligheidsklasse DIN P-5 is de shredder geschikt voor het versnipperen van zeer vertrouwelijke documenten. Met een run-time van 120 minuten is deze shredder geschikt om intensief papier te versnipperen op uw thuiswerkplek. Daarnaast is de versnipperaar met 55 decibel behoorlijk stil, ideaal voor thuis.

 • Veiligheidsklasse: DIN P-5
 • Doorvoercapaciteit: 10 vellen
 • Opvangbak: 23 liter
 • Bedrijfscyclus: 120 minuten

Bekijk Prijs op Bol.com


Fellowes Powershred 73Ci | DIN P-4

Fellowes-Powershred-73Ci-kantoor-shredder

De Fellowes Powershred 73Ci is een krachtige shredder die tot 12 vellen papier tegelijk versnippert tot P-4 snippers. Dankzij de SafeSense technologie biedt de versnipperaar extra veiligheid, want sensoren meten wanneer vingers de invoeropening aanraken waarna de machine direct stopt. Naast uw papier versnippert deze shredder ook pasjes, cd’s, nietjes en paperclips.

 • Veiligheidsklasse: DIN P-4
 • Doorvoercapaciteit: 12 vellen
 • Opvangbak: 23 liter
 • Bedrijfscyclus: 10 minuten

Bekijk Prijs op Bol.com


Advies over zakelijke papiervernietigers

Op Papierversnipperaar.nl kunt u meer advies vinden over papiervernietigers die geschikt zijn voor uw thuiskantoor. Wij adviseren u de volgende pagina’s:

Hoe hoger de veiligheidsklasse, des te kleiner de papiersnippers en hoe hoger de informatieveiligheid.

Een shredder behoort tot de essentiële thuiswerkproducten

thuiswerkplek-papierversnipperaar-thuiskantoor

Het inrichten van uw thuiskantoor vraagt om diverse noodzakelijke thuiswerkproducten. Denk bijvoorbeeld aan een goed bureau, een ergonomische bureaustoel, een zakelijke laptop met docking station, een extra monitor en een webcam met headset om online vergaderingen te houden met uw collega’s.

Behoort een printer of document scanner ook tot uw pakket aan essentiële producten om vanuit huis te kunnen werken? Of maakt u regelmatig gebruik van zakelijke documenten voor het uitvoeren van uw werkzaamheden? Dan is het belangrijk dat u op uw werkplek een oplossing heeft om deze documenten op een vertrouwelijke wijze te vernietigen wanneer dit noodzakelijk is.

Vertrouwelijk papier vernietigen vraagt om een betrouwbare shredder

strip-cut-cross-cut-micro-cut
Strip-Cut, Cross-Cut en Micro-Cut

Niet elke papiervernietiger is geschikt om zakelijke documenten mee te vernietigen. Het belangrijkste is om het DIN 66399 veiligheidsniveau van de shredder te controleren. Voor vertrouwelijke vernietiging is het noodzakelijk dat het papier in snippers wordt vernietigd en niet in lange stroken.

 •  Strip-cut shredder – Dit type papierversnipperaar met DIN P-1 en P-2 raden we af voor zakelijk gebruik. Papier wordt in lange stroken ‘vernietigd’ wat niet afdoende is om de integriteit uit het papier te halen. De stroken bevatten immers nog leesbare informatie. Een ‘verstroker’ is alleen aan te raden voor het shredden van niet-vertrouwelijk materiaal. Bijvoorbeeld documenten zonder persoonsgegevens of confidentiële zakelijke informatie.
 •  Cross-cut shredder – Dit type paperversnipperaar met DIN P-3 en P-4 is geschikt voor zakelijk gebruik om vertrouwelijk papier te vernietigen. Een cross-cut shredder versnippert het papier diagonaal waardoor er snippers ontstaan in plaats van stroken. Een cross-cut shredder raden we af voor zeer vertrouwelijk papier, zoals documenten met medische gegevens, financiële gegevens, overheidsinformatie of andere uiterst betrouwbare informatie.
 •  Micro-cut shredder – Dit type papierversnipperaar met DIN P-5, P-6 en P-7 is geschikt voor de vernietiging van uiterst vertrouwelijk documenten. De micro-cut shredder is een high security variant van de cross-cut shredder. Ook bij dit type shredder wordt het papier diagonaal versnippert, maar de snippers zijn aanzienlijk kleiner dan bij een cross-cut shredder. Daarom is een micro-cut papiervernietiger aanbevolen voor de vernietiging van zeer vertrouwelijke informatie.
micro-cut-vs-cross-cut-papier-snippers
Micro-cut snippers zijn kleiner dan cross-cut snippers

Waar nog meer op letten?

Naast het veiligheidsniveau van de shredder zijn er meer zaken om rekening mee te houden. In het kort een aantal punten om op te letten bij de aanschaf van uw zakelijke papiervernietiger:

 • Doorvoercapaciteit – Dit geeft het aantal vellen papier dat de shredder tegelijk kan versnipperen. Voor zakelijk gebruik adviseren we een doorvoercapaciteit van minimaal 8 vellen A4 papier.
 • Capaciteit opvangbak – Dit geeft de inhoud aan van de opvangbak van de papierversnipperaar. Voor thuiskantoor of klein zakelijk gebruik adviseren we een capaciteit van 10 liter of meer, afhankelijk van de hoeveelheid papier u dagelijks wenst te versnipperen. De opvangbak zal bij een cross-cut papiervernietiger eerder vol raken dan bij een micro-cut versnipperaar vanwege de snippergrootte.
 • Bedrijfscyclus – Dit geeft aan hoeveel minuten de papierversnipperaar achtereen papier kan vernietigen totdat de motor van de shredder dient af te koelen. Voor zakelijk gebruik adviseren we een shredder met een continue run-time van minimaal 5-10 minuten. De hoogte van de bedrijfscyclus is afhankelijk van de hoeveelheid papier u per dag wenst te versnipperen. Bij hogere volumes en regelmatig versnipperen is een hoge doorvoercapaciteit en lange bedrijfscyclus wenselijk.

Veiligheidstip: Schakel de papierversnipperaar volledig uit wanneer u de shredder niet gebruikt en berg de machine op als u deze niet nodig heeft.

Handige features van shredders

De volgende eigenschappen van shredders zijn niet noodzakelijk, maar mogelijk wel wenselijk voor uw zakelijke shredder.

papiervernietiger-reverse-functie-paper-jam

 • Vernietigen van nietjes en paperclips – Is de papierversnipperaar krachtig genoeg om ook nietjes en paperclips te kunnen vernietigen? Doorgaans kunnen zakelijke shredders prima documenten versnipperen die nietjes of fijne paperclips bevatten. Voor de duurzaamheid van uw shredder is ons advies om metalen zoveel mogelijk te verwijderen uit het papier.
 • Vernietigen van plastic pasjes – Is het wenselijk dat uw shredder naast papier ook plastic pasjes, zoals betaalpassen of klantkaarten, kan vernietigen? Kies dan voor een shredder met een aparte sleuf voor de vernietiging van pasjes.
 • Vernietigen van Cd’s en Dvd’s – Niet elke papierversnipperaar is geschikt voor het vernietigen van Cd-roms. Als dit noodzakelijk is, kies dan voor een papiervernietiger die over een aparte sleuf beschikt om cd’s te versnipperen. Doorgaans worden disks in smalle stroken versnipperd.
 • Met of zonder wielen – Wilt u de shredder makkelijk verplaatsen in uw thuiskantoor? Kies dan voor een shredder op wielen, zo rolt u de shredder eenvoudig onder uw bureau wanneer u het apparaat niet nodig heeft.
 • Veiligheidsfuncties – Let op uw veiligheid en dat van anderen bij het gebruik van een papierversnipperaar, zeker thuis. Kies daarom voor een papierversnipperaar die automatisch stopt met versnipperen wanneer uw vingers de invoeropening aanraken. Fabrikant Fellowes noemt dit bijvoorbeeld Safe Sense.
 • Anti paper-jam – Een verstopte papierversnipperaar is een van de grootste ergernissen bij het shredders. Om een paper-jam zoveel mogelijk te voorkomen dient u zich te houden aan de maximale doorvoercapaciteit en de maximale bedrijfscyclus. Sommige papiervernietigers beschikken over de eigenschappen om een papier verstopping te verhelpen of zelfs te voorkomen. Zorg dat de shredder beschikt over een terugloop functie, met deze reverse functionaliteit gaan de messen van de shredder in tegengestelde richting draaien waardoor het vastgelopen papier uit de shredder wordt gedraaid.

Onderhoudstip: Houd uw nieuwe shredder in goede conditie door de messen regelmatig te voorzien van olie. Lees tips over het oliën van een papiervernietiger.

Welke documenten moet ik vernietigen?

inzage-persoonsgegevens
Versnipper papier met vertrouwelijke informatie, zoals persoonsgegevens

Allereerst is het belangrijk om de AVG privacywet en de bewaartermijnen van documenten in acht te nemen. Deze wettelijke bewaarplicht is van toepassing op bepaalde documenten, zoals fiscale documenten.

De AVG wetgeving stelt dat elk document met persoonsgegevens een vertrouwelijk document is welke op een vertrouwelijke wijze verwerkt dient te worden. Onder deze verwerking valt ook dat het document vertrouwelijk wordt vernietigd wanneer het document weggegooid moet worden.

Ook documenten met confidentiële documentatie over uw bedrijf of dat van een ander is een vertrouwelijk document. Daarom is het verstandig om ook deze documenten eerst te vernietigen voordat u het papier weggooit.

Als regel voor uzelf kunt u aanhouden dat elke papieren document op uw thuiswerkplek eerst door de papiervernietiger gehaald moet worden, voordat u het papier kan weggooien bij het oud papier.


Meer informatie over thuiswerken

Onderstaande informatie over thuiswerken verwijst u door naar externe websites:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *