Wat kost een papierversnipperaar?

17 april 2020 Shares

Home Advies Wat kost een papierversnipperaar?

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 17 april 2020 Shares

Wat kost een papierversnipperaar?

Gemiddelde aanschafprijzen en onderhoudskosten voor shredders

Wat kost het om een papiervernietiger aan te schaffen? De prijs hangt af het type shredder dat aansluit bij uw gebruik en uw wensen. Een professionele papierversnipperaar voor op kantoor zal duurder zijn in aanschaf en onderhoud dan een papiervernietiger die u thuis incidenteel gebruikt. Om een inzicht te geven in de kosten van shredders hebben we verschillende categorieën opgesteld waarbij gemiddelde prijzen genoemd worden ter indicatie van de kosten.

papierversnipperaar kopen
Hoe duur is een papiervernietiger?

Kosten van een papierversnippaar

De prijs van een papierversnipperaar hangt onder andere af van het merk, de invoercapaciteit, het veiligheidsniveau, de kracht van de motor en extra features zoals de mogelijkheid tot het versnipperen van cd’s en plastic pasjes, zoals creditcards. Lees meer over papierversnipperaars in onze gids.

Inhoud:


Waaruit bestaan de prijzen voor een shredder?

Naast de aanschafprijs van de machine zelf moet u ook rekening houden met onderhoudskosten, zoals onderhoudsolie en eventuele reparatiekosten bij een defect van uw shredder.

Shredder olie

Elke shredder dient regelmatig voorzien te worden van een smeermiddel om de machine te reinigen en soepel te laten draaien. Dit smeermiddel kan een flesje vloeibare shredder olie zijn, de olie kunt u in de invoeropening gieten of u kunt papier van olie voorzien en deze vervolgens vernietigen. Maar u kunt ook gebruik maken van speciale olievellen, dit zijn een soort envelopjes met een smeermiddel die u kunt versnipperen in uw shredder. Lees hier meer advies over het smeren van uw shredder.

papiervernietiger-olie-vastgelopen-shredder

Storingen en defecten

Zoals bij elk apparaat kan er bij een papierversnipperaar een defect optreden. Er kan bijvoorbeeld een storing ontstaan in de motor van de shredder, of de snijmessen zijn bot geworden doordat er teveel metalen delen versnipperd zijn. Doorgaans is het vanuit economisch oogpunt minder interessant om een shredder voor thuisgebruik te laten repareren, het advies is dan om een defecte shredder te vervangen.

Voor zakelijke papierversnipperaars, waarvan de aanschafprijs hoog is, kan het voordeliger zijn om het apparaat te repareren. De reparatiekosten zijn uiteraard afhankelijk van het mankement. Het advies is om bij de fabrikant te informeren naar de mogelijkheden voor een eventuele reparatie. Lees meer over wat te doen om een vastgelopen shredder te verhelpen.


Wat kost gemiddeld een papierversnipperaar voor thuisgebruik?

kosten-papierversniperaar-thuisEen papierversnipperaar voor thuis kost gemiddeld tussen de 40 en 60 euro. Dit is op basis van een DIN P-3 papierversnipperaar die uw vertrouwelijk papier in korte stukjes versnippert in plaats van in lange (leesbare) stroken.

Voor de vernietiging van vertrouwelijke documenten is dit type cross-cut shredder aanbevolen. Als u niet confidentieel of algemeen papier zonder persoonsgegevens wilt versnipperen, dan is een P-1 of P-2 papierversnipperaar voldoende. Deze machines zijn goedkoper en kosten rond de 30 euro.


Wat kost gemiddeld een papierversnipperaar voor op kantoor?

kosten-papierversnipperaar-klein-kantoorOp kantoor kan er gebruik gemaakt worden van een papierversnipperaar die u naast uw bureau heeft staan. Maar bedrijven kunnen ook kiezen voor gecentraliseerde papierversnipperaars op een afdeling die door meerdere werknemers gebruikt kan worden. De gemiddelde kosten van een shredder zijn dus afhankelijk van het type shredder.

Kantoor shredder voor naast het bureau

Een kleinere papiervernietiger die u naast uw bureau heeft staan voor de vernietiging van zakelijke documenten kost gemiddeld tussen de 150 en 250 euro. Deze P-3, P-4 en P-5 papierversnipperaars zijn geschikt om te gebruiken met 1-3 gebruikers en zijn bovendien capabel om meerdere vellen papier tegelijk te versnipperen. De invoercapaciteit, opvangcapaciteit en bedrijfscyclus zijn dus een stuk hoger dan dat van een papiervernietiger voor thuisgebruik.

Gecentraliseerde shredder voor meerdere gebruikers

Dit zijn grote papiervernietigers die worden geplaatst op centrale plekken op kantoorafdelingen. Gemiddeld kosten deze shredders tussen 1.000 en 2.000 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot wel 10.000 euro. De prijzen lopen dus sterk uiteen, omdat er veel verschil is in kwaliteit en prestaties van deze machines. Deze professionele ‘heavy-duty’ papiervernietigers zijn geschikt voor het vernietigen van papier in bulk en kunnen de gehele dag door gebruikt worden door meerdere werknemers. Door de hoge invoercapaciteit, opvangcapaciteit en continue bedrijfscyclus zijn de shredders ideaal voor grote kantoren.


Wat kost een strip-cut shredder (DIN P-1 en P-2)?

kosten-strip-cut-papiervernietigerEen strip-cut papierversnipperaar bevat veiligheidsniveau DIN P-1 en DIN P-2. Dit betekent dat de shredder tussen de 18 en 35 stroken maakt van het papier en is daardoor ongeschikt voor het deugdelijk vernietigen van vertrouwelijk papier. De lange stroken bevatten namelijk nog vaak leesbare informatie, zeker als het document in ‘landscape’ is geprint. Strip-cut shredders behoren tot de goedkopere papierversnipperaars.

Gemiddelde prijzen

 • Thuisgebruik: circa 25 – 40 euro
 • Klein kantoor: circa 100 – 150 euro
 • Groot kantoor: circa  1.000+ euro

Wat kost een cross-cut shredder (DIN P-3 en P-4)?

kosten-cross-cut-papiervernietigerEen cross-cut papierversnipperaar bevat veiligheidsniveau DIN P-3 en DIN P-4. Dit betekent dat de shredder tussen de 200 en 400 cross-cut snippers maakt van het papier en is daardoor geschikt voor het deugdelijk vernietigen van vertrouwelijk papier. De meeste papierversnipperaars bevatten cross-cut messen. Heeft u zeer vertrouwelijk materiaal dat u wilt versnipperen? Dan is het aanbevolen om te kijken naar micro-cut papierversnipperaars, deze bevatten veiligheidsniveau P-5 of hoger en produceren micro-snippers.

Gemiddelde prijzen

 • Thuisgebruik: circa 50 – 100 euro
 • Klein kantoor: circa 150 – 400 euro
 • Groot kantoor: circa 500 – 2.500 euro

Wat kost een micro-cut shredder (DIN P-5, P-6 en P-7)?

kosten-micro-cut-papiervernietigerEen micro-cut papierversnipperaar bevat veiligheidsniveau DIN P-5 of hoger. Dit betekent dat de shredder tussen de 2.000 en 12.500 micro-cut snippers (of microsnippers) maakt van het papier en is daardoor geschikt voor het deugdelijk vernietigen van zeer vertrouwelijk papier. Het verschil met een cross-cut shredder is dat een micro-cut shredder het papier nog fijner versnippert waardoor cijfers en letters niet meer te lezen zijn op de snippers. Voor hoge informatiebeveiliging is een micro-cut shredder aan te raden, deze high security shredders behoren tot het hogere segment qua prijs.

Gemiddelde prijzen

 • Thuisgebruik: circa 100 – 150 euro
 • Klein kantoor: circa 250 – 500 euro
 • Groot kantoor: circa 500 – 2.500 euro

Wat kost een automatische papierversnipperaar?

kosten-automatische-papiervernietigerEen automatische shredder vernietigt relatief grote hoeveelheden papier zonder dat u de versnipperaar hoeft te bedienen. Bij een standaard papierversnipperaar dient u telkens een klein stapeltje papier in te voeren die de papierversnipperaar vervolgens versnippert. Bij grotere hoeveelheden kost dit relatief veel tijd. Met een autofeed shredder vult u de shredder met een stapel papier, van soms wel 500 vellen, die de shredder vervolgens zelfstandig voor u vernietigt. Doorgaans is de prijs van een papierversnipperaar met automatische invoer hoger dan dat van een ‘gewone’ papierversnipperaar met een manuele invoer.

Gemiddelde prijzen

 • Thuisgebruik (50 – 100 vel): circa 125 – 250 euro
 • Klein kantoor (100 – 300 vel): circa 200 – 500 euro
 • Groot kantoor (300 – 600 vel): circa 400 – 1.250 euro

Wat kost olie voor een papiervernietiger?

shredder-olie-aanbrengen-in-papierversnipperaarOm uw papierversnipperaar in goede conditie te houden is het belangrijk om de shredder regelmatig te voorzien van olie. Onze stelregel is om een papierversnipperaar, die niet is voorzien met automatisch oliesysteem, te olieën na elk intensief gebruik of na het legen van de opvangbak. U kunt kiezen uit een vloeibare olie in een flacon of uit oil sheets.

Professionele papiervernietigers met continue bedrijfscycles zijn vaak uitgerust met een systeem die de shredder automatisch smeert met olie. Controleer op gezette momenten of het reservoir voldoende olie bevat en vul zonodig het compartiment bij met officiële shredder olie.

Let op: Het is van belang dat u officiële olie gebruik die speciaal geschikt is voor papiervernietigers, het is afgeraden om een universeel smeermiddel te gebruiken.

Gemiddelde prijzen:

 • Shredder olie (per liter): circa 65 euro – Gemiddeld kost een flesje met shredder olie met een inhoud van 250 cl circa 20 euro.
 • Olievellen (per vel): circa €2,05 – Gemiddeld kost een set met 12 olievellen circa 25 euro.

Wat kosten opvangzakken voor een shredder?

opvangzakkenHet is niet noodzakelijk om een opvangzak te gebruiken voor uw shredder en ook niet elke papierversnipperaar is geschikt voor het plaatsen van een opvangzak. Doorgaan worden deze zakken gebruikt voor kantoor papiervernietigers om het legen van de opvangbak gemakkelijker te maken. Bij het legen van de opvangbak verwijdert u eenvoudig de zak en voorkomt u dat snippers door het gehele kantoor komen te liggen. Let bij de aanschaf van deze zakken op of het aantal liters overeenkomt met de capaciteit van de opvangbak, bijvoorbeeld 20 liter, 30 liter of 50 liter.

Gemiddeld kost een opvangzak € 0,90 en de zakken worden doorgaans geleverd op rollen met een aantal van 100 stuks. De prijs is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de capaciteit per zak. Dit kan uitleenlopen van € 32,50 tot wel € 134,95 voor 100 opvangzakken.


Top 10 beste papierversnipperaars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *