Koopgids

Papier shredder kopen? Tips & advies

14 januari 2021 Shares

Home Papier shredder kopen? Tips & advies

Door Pim Brouwer/ 14 januari 2021 Shares

Auteur:
/ 14 januari 2021

Advies over papiervernietigers

U wilt een goede papierversnipperaar kopen. Maar welke shredder past echt bij uw wensen en waar kunt op letten? Zoekt u een eenvoudige machine voor thuis, of één die geschikt is voor u en uw collega’s op kantoor?

Top 10 Papierversnipperaars:

Er zijn diverse factoren om op te letten bij de aankoop van uw papier shredder. Hoeveel papier wilt u tegelijk versnipperen? Welk DIN veiligheidsniveau zoekt u? Welke shredders voldoen aan de AVG-privacywet? Lees alles over papiervernietigers in onze koopgids en vind de beste papier versnipperaar die past bij uw wensen.

Advies voor kantoor shredders

Klein Kantoor
Circa 3-5 gebruikers

papierversnipperaar-klein-kantoor-thumb

Groot Kantoor
Circa 5-15 gebruikers

groot-kantoor-papierversnipperaar-thumb

Industrieel
Groot volume

papierversnipperaar-industrieel-gebruik-thumb


Bekijk Top 10 Papierversnipperaars


Inhoud van deze pagina:


#1 – Aantal gebruikers
Hoeveel mensen gebruiken de papiervernietiger?

Zoekt u een papierversnipperaar voor thuis, thuiswerkplek of op kantoor? De specificaties van papier shredders verschillen sterk van elkaar. En niet elke shredder is daarom geschikt voor elke omgeving en behoefte.

Zo is een eenvoudige shredder die maar vijf vellen papier tegelijk versnippert niet geschikt voor kantoorafdelingen. En een automatische papierversnipperaar met hoge capaciteit zal overdadig zijn om af en toe thuis een document mee te versnipperen.


1 GEBRUIKER

Rexel-Prostyle


Geschikt voor

Thuisgebruik of onder het bureau


Max. bedrijfscyclus

2-5 minuten


Max. invoercapaciteit

1 tot 10 vellen A4


Capaciteit opvangbak

10 tot 20 liter1-5 GEBRUIKERS

Rexel-Autofeed-Auto+-80X


Geschikt voor

Klein kantoor of thuiskantoor


Max. bedrijfscyclus

5-10 minuten


Max. invoercapaciteit

10 tot 20 vellen A4


Capaciteit opvangbak

20 tot 40 liter5+ GEBRUIKERS

Fellowes-Powershred-AutoMax-550C


Geschikt voor

Afdelingen en grote kantoren


Max. bedrijfscyclus

20+ minuten


Max. invoercapaciteit

tot 500 vellen A4


Capaciteit opvangbak

40 tot 100+ liter#2 – Strip-cut, cross-cut of micro-cut (DIN-norm)
Stroken, snippers of micro-snippers?

Niet elke papier shredder maakt kleine onleesbare snippers van uw vertrouwelijke documenten. Papierversnipperaars kennen namelijk een specifiek veiligheidsniveau op basis van DIN-norm 66399. De veiligheidsniveaus bestaan uit DIN P-1 tot en met DIN P-7.

papierversnipperaar-snippergrootte

 • Strip-cut: DIN P-1 en DIN P-2 (stroken of slierten)
 • Cross-cut: DIN P-3 en DIN P-4 (snippers)
 • Micro-cut: DIN P-5 t/m DIN P-7 (micro-snippers)

Voor de vernietiging van vertrouwelijk papier raden we minimaal een DIN P-3 papierversnipperaar aan.

strip-cut-cross-cut-micro-cut
Strip-Cut, Cross-Cut en Micro-Cut

Strip-cut papierversnipperaar

Met een strip-cut shredder maakt u verticale stroken van uw papier (strips). Deze machines vernietigen uw papier dus niet in korte of kleine snippers. Daarom zijn dit type shredders niet geschikt voor deugdelijke vernietiging van vertrouwelijke papieren met bijvoorbeeld persoonsgegevens. Dat komt omdat stroken nog relatief goed leesbaar zijn.

strip cut papierversnipperaar stroken

 • Laag veiligheidsniveau
 • Geschikt voor reclamemateriaal
 • Lange stroken
 • Versnippert papier verticaal
 • Ongeveer 38 stroken per document (A4)
 • Veiligheidsniveau: DIN P-1, DIN P-2

Cross-cut papierversnipperaar

Een cross-cut shredder maakt korte stroken van uw papier. Deze shredder beschikken over messen die het papier diagonaal snijden. Voor de vernietiging van vertrouwelijk papier zijn dit type shredders geschikt.

cross cut papierversnipperaar snippers

 • Gemiddeld veiligheidsniveau
 • Geschikt voor vertrouwelijk materiaal
 • Korte snippers
 • Versnippert diagonaal vanuit beide hoeken
 • Ongeveer 400 stroken per document (A4)
 • Veiligheidsniveau: DIN P-3, DIN P-4

Micro-cut papierversnipperaar

Voor zeer vertrouwelijk papier is een micro-cut shredder geschikt. Deze versnipperaars maken micro-snippers van het papier die vrijwel onleesbaar zijn. De kleine snippers zijn korter en smaller dan bij cross-cut shredders.

micro cut papierversnipperaar micro snippers

 • Hoog veiligheidsniveau
 • Geschikt voor zeer vertrouwelijk materiaal
 • Kleine vierkante snippers
 • Versnippert diagonaal vanuit beide hoeken
 • Ongeveer 3.700 stroken per document (A4)
 • Veiligheidsniveau: DIN P-5 or higher

Bekijk high security versnipperaars


DIN-norm 66399

Sommige documenten dienen bij wet te worden vernietigd. Zoals documenten met persoonsgegevens. Andere papieren worden vernietigd omdat hier privacygevoelige informatie op staat.

Wat de reden ook is, een papiervernietiger maakt het materiaal zoveel mogelijk onleesbaar. De mate van onleesbaarheid hangt af van de veiligheidsklasse waarmee de versnipperaar het materiaal vernietigd. Deze staan beschreven in de Duitse DIN-normering: 66399.


Verschil tussen stroken en snippers

De Duitse normering DIN 66399 deelt de vernietiging van datadragers in zeven klassen in. Voor de vernietiging van vertrouwelijk papier dient uw papier shredder minimaal te vernietigen vanaf DIN P-3. Omdat vanaf deze vernietigingsklasse het papier wordt vernietigd tot snippers in plaats van in lange stroken.

Hoe hoger de DIN normering des te fijner en kleiner de papiersnippers en hoe hoger de betrouwbaarheid.

De meeste zakelijke papierversnipperaars vernietigen volgens klasse DIN P-3 t/m DIN P-5. Hoe hoger de DIN vernietigingsklasse des te fijner de papiersnippers en hoe hoger de betrouwbaarheid. Ons advies is om minimaal een DIN P-3 of DIN P-4 versnipperaar aan te schaffen voor de vernietiging van vertrouwelijke (zakelijke) documenten.

DIN P-1 en DIN P-2 versnipperaars maken stroken van uw documenten. Dat is prima voor het shredden van reclamemateriaal. Maar deze veiligheidsniveaus zijn niet geschikt om vertrouwelijke documentatie te vernietigen.

din-veiligheidsklasse-snippers
Van stroken naar micro-snippers.

Welke mate van veiligheid is belangrijk voor u? Als het gaat om vertrouwelijke documenten met persoonsgegevens adviseren wij minimaal een cross-cut shredder. Wilt u extra veiligheid kies dan voor een micro-cut shredder.

Tip: Lees meer over veiligheidsniveaus


#3 – Invoercapaciteit en snelheid
Hoeveel papier tegelijk versnipperen?

Een papiervernietiger kent een maximale invoercapaciteit (of doorvoercapaciteit) van het aantal documenten dat er tegelijk versnipperd kan worden. Daarbij hoort ook de snelheid waarmee een shredder het papier vernietigd, de doorvoersnelheid. Simpel gezegd geeft dit aan hoeveel vellen A4-papier u tegelijk in de shredder kunt vernietigen zonder dat de machine gaat tegensputteren.

papierversnipperaar kopen

Invoercapaciteit:

 • Voor thuis: 1-10 vellen
 • Klein kantoor: 10-20 vellen
 • Groot kantoor: 20+ vellen

papierversnipperaar invoercapaciteitOver het algemeen versnipperen goedkopere machines voor thuis langzamer dan een professionele papierversnipperaar. Dat komt omdat papierversnipperaars voor thuis een lagere invoercapaciteit hebben, er hoeft immers minder papier te worden versnipperd.

Ook het DIN veiligheidsniveau speelt een rol bij de snelheid van de shredder. Meestal zijn micro-cut shredders langzamer met shredden dan een cross-cut shredder, dat komt omdat een fijnere snipper meer kracht en energie vraagt van de papiervernietiger en daarom langzamer is.

De fabrikanten van shredders adverteren altijd met de maximale doorvoercapaciteit. Maar de praktijk blijkt vaak wat lager te liggen. Ons advies is daarbij om niet constant het maximale uit uw shredder te halen, aangezien dit eerder kan leiden tot vastlopen of een paper-jam.

De invoercapaciteit wordt bij de meeste papierversnipperaars vermeld in de specificaties. Maar de snelheid waarmee het papier wordt versnipperd wordt niet vaak genoemd. De snelheid staat bekend als ‘feet per minute (FPM)’ en staat voor het aantal vellen A4-papier er per minuut met de shredder wordt versnipperd.

Automatische shredders met hoge capaciteit

Een automatische papierversnipperaar heeft een hoge invoercapaciteit in vergelijking met een standaard manuele shredder. Dat komt omdat een automatische shredder een lade heeft waarin u het papier kunt plaatsen dat u wilt vernietigen. Dat kunnen bijvoorbeeld 100 vellen zijn, maar sommige shredders kunnen zelfs 500 vellen papier achtereen versnipperen.

Bekijk automatische papiervernietigers


#4 – Bedrijfscyclus en run-time
Hoelang kunt u achtereen papier versnipperen?

Wist u dat een papiervernietiger moet afkoelen nadat u de machine intensief heeft gebruikt? Veel mensen weten dit niet, maar vrijwel alle papierversnipperaars hebben een maximale bedrijfscyclus of run-time. Dit betekent dat na bijvoorbeeld 10 minuten achtereen versnipperen de machine eerst moet afkoelen voordat u verder kunt met shredden.

De afkoel of cool-down periode duurt ongeveer een half uur, maar dit verschilt per merk en type. Ook het veiligheidsniveau heeft invloed op de lengte van de bedrijfscyclus. Een DIN P-5 shredder zal eerder moeten afkoelen dan een DIN P-3 shredder.

papiervernietiger-afkoelen-run-time

Papierversnipperaars voor thuis en semi-professionele papierversnipperaars voor op kantoor kennen allemaal een maximale run-time en dienen dus af te koelen. Wilt u continue kunnen vernietigen?

Kies dan voor een professionele of industriële shredder die grote volumes papier achterelkaar versnippert zonder de noodzaak om af te koelen. Deze heavy-duty papierversnipperaars koelen de machine tijdens het versnipperen zodat u non-stop kunt versnipperen.

Tip: Lees 10 voordelen van shredders


#5 – Opvangbak en capaciteit
Hoeveel papiersnippers passen in de bak?

Als u af en toe een document versnippert heeft u voldoende aan een kleine shredder die u makkelijk opbergt. Maar als u regelmatig papier vernietigt is het prettig om beschikking te hebben over een grotere shredder met een ruime opvangbak voor alle papiersnippers.

Hierdoor hoeft u de bak minder vaak te legen. Zeker als de shredder door meerdere personen wordt gebruikt is het aan te raden om te kiezen voor een hoge volume opvangbak.

shredder opvangbak capaciteit

Het DIN veiligheidsniveau bepaalt voor een groot deel hoe snel de opvangbak vol raakt met snippers. Hoe fijner de snipper hoe meer volume er in de bak past.

Capaciteit opvangbak:

 • Voor thuis: 1 – 15 liter
 • Klein kantoor: 15 – 35 liter
 • Groot kantoor: 35+ liter

Soort opvangbak

Shredders kunnen we indelen in drie varianten betreffende de opvangbak.

verschillende shredder opvangbakken

 1. Eenvoudige shredders voor thuis of voor bij uw bureau beschikken over een opvangbak waar bovenop de shredder is bevestigd. Om de opvangbak te legen verwijdert u de kop van de opvangbak.
 2. Papierversnipperaars voor op kantoor beschikken meestal over een uitschuifbare opvangbak. Om de bak te legen trekt u de lade open. Het is slim om in de opvangbak een plastic zak te hangen zodat u de bak efficiënt kunt ledigen.
 3. Shredders met hoge capaciteit beschikken vaak over een uitneembare bak. Dit kan een stevige kartonnen doos zijn met handvatten die u eenvoudig kunt legen in uw papiercontainer.

Bekijk papiervernietigers groot kantoor


#6 – Handmatige of automatische shredder
Manueel shredden of volledig automatisch?

De meeste papierversnipperaars treden in werking wanneer u papier met de hand invoert. Het aantal documenten dat u tegelijk kunt invoeren hangt af van de shredder.

Maar het feit is dat u bij de vernietiging van grotere hoeveelheden documenten een tijdje bezig zult zijn met het vernietigingsproces. Omdat u telkens papier opnieuw moet invoeren en dient te wachten totdat de shredder klaar is met het versnipperen.

Daarbij komt ook de maximale bedrijfscyclus met bijhorende cool-down time.

automatische manuele papiervernietiger

Automatische papier shredders

Er zijn automatische shredders te koop die het papiervernietigingsproces efficiënter voor u maken. Deze apparaten beschikken over een invoerlade zoals bij een printer. De lade vult u met uw te vernietigen documenten en de machine doet verder de rest, zonder dat u de machine verder hoeft te bedienen.

Zo kunt u grote hoeveelheden papier (100 – 500 vellen) in één batch vernietigen. Dat bespaart een hoop tijd en is vooral interessant voor mensen die frequent grote hoeveelheden papier moeten vernietigen.

De Fellowes Automax 500c beschikt ook over een functie om de papiervernietiging te plannen. Zo kunt u de shredder zijn werk laten doen terwijl u weg bent.

Bekijk automatische papiervernietigers


#7 – Wat kan de shredder versnipperen
Ook nietjes, paperclips, pasjes en cd’s vernietigen?

Een papierversnipperaar vernietigd papier. Maar sommige mensen willen meer dan alleen vertrouwelijke documenten versnipperen. Denk bijvoorbeeld aan papier met nietjes of paperclips.

Maar sommige papiervernietigers bieden de mogelijkheid om plastic pasjes te versnipperen, denk aan oude bankpassen of klantenkaarten. Ook is er de mogelijkheid om cd’s en dvd’s te vernietigen met bepaalde shredders.

 • Nietjes
 • Paperclips
 • Creditcards
 • CD’s en DVD’s

Video: CD’s shredden met papierversnipperaar op Youtube

Bekijk in deze video hoe wij cd’s, cd-roms en dvd’s vernietigen met een Fellowes Powershred 450Ms papiervernietiger (DIN P-5).

Het hangt af van het type shredder welk materiaal u nog meer kunt vernietigen. Het is daarbij ook belangrijk om te weten of het apparaat het papier gescheiden houdt van CD’s of pasjes.

Sommige shredders beschikken over een apart opvangbakje om het geshredde materiaal in op te vangen. Dit type shredders is beter voor recycling omdat u zo papier en plastic gescheiden houdt.


#8 – Geluidsproductie
Hoeveel dB geluid maakt de shredder?

silent shred papierversnipperaar
Silent Shred

Tijdens het versnipperen van papier maakt een shredder geluid. Is het wenselijk dat uw papiervernietiger weinig geluid maakt, let dan op of de machine hiervoor geoptimaliseerd is.

Fellowes heeft bijvoorbeeld papierversnipperaars te koop met Silent-Shred technologie. Hierdoor kunt u discreet papier versnipperen. Dit kan wenselijk zijn als u op kantoor papier versnipperd bij uw bureau en u  uw mede collega’s niet wilt storen.

Gemiddeld produceren papierversnipperaars 65 dB geluid. Dit komt overeen met het geluid van een wasmachine.

Goedkope en eenvoudige papierversnipperaars maken over het algemeen meer geluid dan duurdere en professionele modellen. Om het geluid zoveel mogelijk te beperken is het advies om de shredder te plaatsen in een afsluitbare ruimte, zoals een archiefruimte of printerruimte.

Geluidsniveau papiershredders:

 • Stil: Minder dan 60 dB
 • Normaal: 60 – 70 dB
 • Luid: 70+ dB

#9 – Veiligheidsfuncties
Waar voldoet een veilige shredder aan?

Een shredder bevat scherpe messen die uw materiaal tot kleine snippers vermaalt. Het blijft dus altijd oppassen wanneer u het apparaat gebruikt. Sommige shredder bevatten eigenschappen om de shredder extra te beveiligen.

Zoals een safety-lock waarmee het apparaat op slot gezet kan worden. Of sensoren die de machine direct stoppen wanneer er vingers in de buurt van de invoeropening komen.

Met kinderen en huisdieren is het extra opletten op de veiligheid. Tip: Haal altijd de stekker uit het apparaat wanneer u het apparaat niet gebruikt.

papierversnipperaar-veiligheid


#10 – Speciale en extra functies
Handige en gebruiksvriendelijke functionaliteiten

Energiebesparing

Bespaar op energie door een papiervernietiger te kopen die zich automatisch uitschakelt wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. De shredder activeert zichzelf wanneer er papier aangeboden wordt ter vernietiging.

Het advies is om elke shredder volledig uit te schakelen wanneer deze niet gebruikt wordt door de stekker uit het stopcontact te halen.

papier-verstopt-in-messen-shredder
Vastgelopen shredder

Papier opstopping

Een bekend en vervelend fenomeen van papier shredders is de “paper-jam”. Dit kan voorkomen door:

 • Invoeren van teveel papier
 • Invoeren van verkeerd materiaal
 • Scheef invoeren van papier
 • Slechte onderhoud aan de messen

Bepaalde shredders beschikken over functies om een papieropstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door een terugloopfunctie of een extra krachtige motor die een paper-jam in zijn geheel voorkomt.

Tip: Lees wat u kunt doen als uw papierversnipperaar vastloopt.


Waar nog meer op letten?

Onderhoud aan de papiervernietiger
Voorzie de shredder regelmatig met olie

Door een shredder in goede conditie te houden zullen uw documenten net zo gemakkelijk worden versnipperd als toen het apparaat nieuw uit de doos kwam. Het is daarom belangrijk om met regelmaat de messen te oliën.

Met regelmaat smeren

Het advies is om na elke intensieve sessie het apparaat te oliën, of anders een keer per week. In ieder geval dient de shredder geolied te worden wanneer de opvangbak vol is.

U kunt hiervoor speciale olieflesjes kopen of olievellen. De manier van oliën hangt af per shredder, raadpleeg hiervoor de handleiding. Duurdere shredders kunnen beschikken over een automatische olie-functie.

Hoe uw papierversnipperaar smeren met olie?

 

Tip: Lees meer over hoe u uw shredder kunt smeren met olie.


Voldoen aan de AVG-privacywet
Welke shredder is AVG-proof?

Vanaf 25 mei 2018 is de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming, van kracht gegaan. De verwerkers van persoonsgegevens zijn hierdoor wettelijk verplicht om papieren en digitale documenten te vernietigen wanneer deze persoonsgegevens bevatten.

Onder verwerkers vallen bijvoorbeeld instellingen, verenigingen, ZZP-ers, MKB-bedrijven en grote internationale bedrijven. Uw organisatie is dus verantwoordelijk voor het wissen en vernietigen van vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld klanten, cliënten en personeel (lees meer over de AVG). Gebruik voor de vernietiging van persoonsgegevens minimaal een DIN P-3 papiervernietiger.


Wat zijn goede merken?
Welk merk papiervernietiger kiezen?

Lees hier meer over de verschillende fabrikanten van shredders.

Bekijk top 10 papierversnipperaars

Auteur

 • Pim Brouwer

  Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.

  Bekijk Berichten

Geplaats op 14 januari 2021