Koopgids

Papierversnipperaar kopen? Lees eerst de koopgids

19 november 2015 Shares

Home Papierversnipperaar kopen? Lees eerst de koopgids

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 19 november 2015 Shares

Zowel thuis als op kantoor heeft u te maken met vertrouwelijk papier. Een papierversnipperaar biedt uitkomst bij het vernietigen van uw oude confidentiële documenten. Maar welke shredder past het beste bij uw wensen? Welke papierversnipperaar moet u kopen en waar moet u op letten? Het antwoord vindt u in onderstaande koopgids:

Tip: Bekijk top 10 beste papierversnippaars

Documenten verscheuren, verbranden of oplossen in een vloeistof is niet de meest efficiënte, milieuverantwoorde en betrouwbare methode om vertrouwelijk materiaal onleesbaar te maken. Een papiershredder is een betere oplossing. Maar welke papierversnipperaar kunt u het beste kopen?

De voordelen van papierversnipperaars op een rij:

 • Vernietig op elk moment uw documenten
 • Waarborg uw privacy en dat van anderen
 • Volledige controle en onafhankelijk van anderen
 • Ruim overtollig papier op voor een opgeruimde werkplek
 • Bescherm u thuis en op het werk tegen identiteitsfraude

Voor hoeveel gebruikers?

Hoeveel personen gaan gebruik maken van de papierversnipperaar? Dat is belangrijk om te weten omdat shredders maar een bepaalde tijd achterelkaar kunnen shredden. Daarna dient het apparaat af te koelen. Een eenvoudige shredder voor thuisgebruik zal na een paar minuten shredden al een korte periode moeten af koelen. De bedrijfscyclus van een professionele shredder zal aanzienlijk langer zijn.


1 GEBRUIKER

Rexel-Prostyle


Geschikt voor

Thuisgebruik of onder het bureau


Max. bedrijfscyclus

2 minuten


Max. invoercapaciteit

1 tot 10 vellen A4


Capaciteit opvangbak

10 tot 20 liter1-5 GEBRUIKERS

Rexel-Autofeed-Auto+-80X


Geschikt voor

Klein kantoor of thuiskantoor


Max. bedrijfscyclus

5 minuten


Max. invoercapaciteit

10 tot 30 vellen A4


Capaciteit opvangbak

20 tot 40 liter5+ GEBRUIKERS

Fellowes-Powershred-AutoMax-500C


Geschikt voor

Professionele zakelijke gebruikers


Max. bedrijfscyclus

10 – 20 minuten


Max. invoercapaciteit

tot 500 vellen A4


Capaciteit opvangbak

40 tot 100+ liter


Hoeveel documenten wilt u in een keer kunnen vernietigen?

Naast het aantal gebruikers is ook de doorvoercapaciteit of invoercapaciteit van belang. Dit houdt in hoeveel vellen A4-papier de shredder tegelijk kan vernietigen.

Persoonlijke shredder

Gemiddeld kan een kleine shredder zo’n 1 tot 10 vellen papier tegelijk versnipperen. De bedrijfscyclus bedraagt zo’n 2 minuten. Na deze 2 minuten dient het apparaat af te koelen. Bekijk ons advies voor persoonlijke shredders.

Shredder voor klein kantoor / thuiskantoor

Deze shredders vernietigen gemiddeld 10 tot 30 vellen tegelijk. De versnipperaars kunnen over het algemeen 5 minuten achtereen versnipperen. Daarna moet de shredder afkoelen. Bekijk papiervernietigers geschikt voor kleine kantoren.

Professionele zakelijke shredder

Deze shredders kenmerken zich vaak met een automatische invoerfunctie. Hierdoor kunt u tot wel 500 vellen papier vernietigen. De bedrijfscyclus van de meeste zakelijke shredders bedraagt zo’n 10 tot 20 minuten. Uiteraard zijn er ook professionele shredders te koop die continue (continuous shred) kunnen versnipperen. Bekijk hiervoor de specificaties van de papierversnipperaar. Bekijk meer zakelijk shredders.

De fabrikanten van shredders adverteren altijd met de maximale doorvoercapaciteit. Maar de praktijk blijkt vaak wat lager te liggen. Ons advies is daarbij om niet constant het maximale uit uw shredder te halen, aangezien dit eerder kan leiden tot vastlopen of een paper-jam.

Capaciteit van opvangbak

capaciteit-opvangbak-papierversnipperaar
Opvangcapaciteit

Denk ook aan de capaciteit van de opvangbak. Wilt u veel papier in een sessie vernietigen zonder lang te moeten wachten? Kies dan voor een versnipperaar die lange tijd kan versnipperen en die beschikking heeft over een grote opvangbak.

Meer dan alleen papier vernietigen

Wilt u meer dan alleen documenten vernietigen? Dat kan. Sommige shredders vernietigen naast papier ook:

 • Nietjes
 • Paperclips
 • Creditcards
 • CD’s

Video: CD’s shredden met papierversnipperaar

Bekijk in deze video hoe wij cd’s, cd-roms en dvd’s vernietigen met een Fellowes Powershred 450Ms papiervernietiger (DIN P-5).

Het hangt af van het type shredder welk materiaal u nog meer kunt vernietigen. Het is daarbij ook belangrijk om te weten of het apparaat het papier gescheiden houdt van CD’s of pasjes. Sommige shredders beschikken over een apart opvangbakje om het geshredde materiaal in op te vangen. Dit type shredders is beter voor recycling omdat u zo papier en plastic gescheiden houdt.

Mate van vertrouwelijkheid: stroken of snippers

Sommige documenten dienen bij wet te worden vernietigd. Zoals documenten met persoonsgegevens. Andere papieren worden vernietigd omdat hier privacygevoelige informatie op staat. Wat de reden ook is, een papiervernietiger maakt het materiaal zoveel mogelijk onleesbaar. De mate van onleesbaarheid hangt af van de veiligheidsklasse waarmee de versnipperaar het materiaal vernietigd. Deze staan beschreven in de Duitse DIN-normering: 66399.

Verschil tussen stroken en snippers

DIN 66399

De Duitse normering DIN 66399 deelt de vernietiging van datadragers in zeven klassen in. Meer hierover leest u op deze pagina. Voor de vernietiging van vertrouwelijk papier dient uw papiershredder minimaal te vernietigen vanaf DIN P-3. Omdat vanaf deze vernietigingsklasse het papier wordt vernietigd tot snippers in plaats van in lange stroken.

Hoe hoger de DIN normering des te fijner de papiersnippers en hoe hoger de betrouwbaarheid.

De meeste zakelijke papierversnipperaars vernietigen volgens klasse DIN P-3 t/m DIN P-5. Hoe hoger de DIN vernietigingsklasse des te fijner de papiersnippers en hoe hoger de betrouwbaarheid. Ons advies is om minimaal een DIN P-3 of DIN P-4 versnipperaar aan te schaffen voor de vernietiging van vertrouwelijke (zakelijke) documenten.

 • DIN P-3 – Snippers
 • DIN P-4 – Snippers
 • DIN P-5 – Microsnippers

DIN P-1 en DIN P-2 versnipperaars maken stroken van uw documenten. Dat is prima voor het shredden van reclamemateriaal. Maar deze veiligheidsniveaus zijn niet geschikt om vertrouwelijke documentatie te vernietigen.

stroken-snippers-micro-snippers-din
Stroken, snippers en micro snippers

Papiervernietigers en de AVG privacywet

Vanaf 25 mei 2018 is de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming, van kracht gegaan. De verwerkers van persoonsgegevens zijn hierdoor wettelijk verplicht om papieren en digitale documenten te vernietigen wanneer deze persoonsgegevens bevatten. Onder verwerkers vallen bijvoorbeeld instellingen, verenigingen, ZZP-ers, MKB-bedrijven en grote internationale bedrijven. Uw organisatie is dus verantwoordelijk voor het wissen en vernietigen van vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld klanten, cliënten en personeel (lees meer over de AVG). Gebruik voor de vernietiging van persoonsgegevens minimaal een DIN P-3 papiervernietiger. Bekijk onze top 10 papierversnipperaars voor ons advies.

Handinvoer of automatische invoer

De meeste papierversnipperaars treden in werking wanneer u papier met de hand invoert. Het aantal papier dat u tegelijk kunt invoeren hangt af van de shredder. Maar het feit is dat u bij de vernietiging van grotere hoeveelheden documenten een tijdje bezig zult zijn met het vernietigingsproces.

Automatische papiershredders

Fellowes-Powershred-AutoMax-500C
Fellowes Automax 500c

Er zijn automatische shredders te koop die het papiervernietigingsproces efficiënter voor u maken. Deze apparaten beschikken over een invoerlade zoals bij een printer. De lade vult u met uw te vernietigen documenten en de machine doet verder de rest.

Zo kunt u grote hoeveelheden papier (100 – 500 vellen) in een batch vernietigen. Dat bespaart een hoop tijd en is vooral interessant voor mensen die frequent grote hoeveelheden papier moeten vernietigen.

De Fellowes Automax 500c beschikt ook over een functie om de papiervernietiging te plannen. Zo kunt u de shredder zijn werk laten doen terwijl u weg bent.

Houd uw shredder in topconditie

Verleng de levensduur van uw versnipperaar. Smeer de snijmessen regelmatig met officiële shredder olie.

Lees meer »

Praktische tips

Welk merk shredder?

Lees hier meer over de verschillende fabrikanten van shredders en bekijk hier meer over Fellowes papiervernietigers en HSM papiervernietigers.

Gebruiksveiligheid

Een shredder bevat scherpe messen die uw materiaal tot fijne snippers vermaalt. Het blijft dus altijd oppassen wanneer u het apparaat gebruikt. Sommige shredder bevatten eigenschappen om de shredder te beveiligen. Zoals een safety lock waarmee het apparaat op slot gezet kan worden. Of sensoren die de machine direct stoppen wanneer er vingers in de buurt van de invoeropening komen.

Met kinderen en huisdieren is het extra opletten op de veiligheid. Tip: Haal altijd de stekker uit het apparaat wanneer u het apparaat niet gebruikt.

papierversnipperaar-veiligheid

Papieropstopping

Een bekend en vervelend fenomeen van papier shredders is de “paper-jam”. Dit kan voorkomen door:

 • Invoeren van teveel papier
 • Invoeren van verkeerd materiaal
 • Scheef invoeren van papier
 • Slechte onderhoud aan de messen

Bepaalde shredders beschikken over functies om een papieropstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door een terugloopfunctie of een extra krachtige motor die een paper-jam in zijn geheel voorkomt.

Lees wat u kunt doen als uw papierversnipperaar vastloopt.

Shredder oliën

shredder-olie-aanbrengen-in-papierversnipperaarDoor een shredder in goede conditie te houden zullen uw documenten net zo gemakkelijk worden versnipperd als toen het apparaat nieuw uit de doos kwam. Het is daarom belangrijk om met regelmaat de messen te oliën.

Met regelmaat smeren

Het advies is om na elke intensieve sessie het apparaat te oliën, of anders een keer per week. In ieder geval dient de shredder geolied te worden wanneer de opvangbak vol is. U kunt hiervoor speciale olieflesjes kopen of olievellen. De manier van oliën hangt af per shredder, raadpleeg hiervoor de handleiding. Duurdere shredders kunnen beschikken over een automatische olie-functie.

Hoe uw papierversnipperaar smeren met olie?

Lees meer over hoe u uw shredder kunt smeren met olie.

Geluidsproductie

Gemiddeld produceren shredders tijdens het versnipperen zo’n 60 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van een wasmachine of naaimachine. Wanneer een shredder op een gezamenlijke werkplek staat, kan dit hinderlijk zijn voor de werknemers. Er zijn shredders te koop met geluidsreductie. Maar het beste kunt u de shredder in een afsluitbare ruimte plaatsen, zoals in het archief. Zo ondervindt niemand hinder van het shredden.

Gemiddeld produceren shredders tijdens het versnipperen zo’n 70 dB.

Energiebesparing

Bespaar op energie door een papiervernietiger te kopen die zichzelf automatisch uitschakelt wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. De shredder activeert zichzelf wanneer er papier aangeboden wordt ter vernietiging.

Bekijk de top 10 beste papierversnipperaars

Bent u er uit welke papierversnipperaar u wilt kopen? Bekijk dan nu onze top 10 met papierversnipperaars welke minimaal versnipperen volgens DIN P-3. Deze shredders zijn dus perfect voor de vernietiging van uw vertrouwelijke documenten.

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 19 november 2015 Shares