nadelen-van-papierversnipperaar-kopen

Nadelen van een Papierversnipperaar

31 augustus 2018 Shares

Home Advies Nadelen van een Papierversnipperaar

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 31 augustus 2018 Shares

Nadelen van een Papierversnipperaar

15 redenen om geen papiervernietiger te kopen

Kunt u beter wel of geen papiervernietiger aanschaffen? Naast de vele voordelen van papier shredders, zoals informatiebescherming, kennen deze machines ook een aantal nadelen en minpunten. Denk bijvoorbeeld aan de maximale doorvoersnelheid, het onderhoud, eventuele reparaties en de afvoer van de papiersnippers.

Tip: Lees ook voordelen van papierversnipperaars

Het is raadzaam om de lijst hieronder door te nemen voordat u een papiervernietiger koopt.

papier-verstopt-in-messen-shredder
Papier kan vastlopen in een shredder, dit heet een ‘paper-jam’.

#1. Er is veel keus aan shredders

Heeft u al rondgekeken naar een papierversnipperaar? Dan bent u vast tot de conclusie gekomen dat het aanbod van papierversnipperaars erg groot is. Er zijn dus tal van punten om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe shredder. Er zijn shredders voor thuis, voor klein en groot kantoor en er zijn industriële shredders te koop voor het vernietigen van veel papier. Veel mensen weten door het grote aanbod niet goed welke papiervernietiger het beste aansluit bij hun wensen.

papierversnipperaar kopen
Welke shredder past bij u?

In onze koopgids kunt u meer lezen over de verschillen tussen papierversnipperaars. Zo weet u in de basis waarop u kunt letten bij het kiezen van een papier shredder.

Bekijk onze top 10 papierversnipperaars


#2. Niet geschikt voor grote opruimingen

De meeste shredders zijn geschikt voor het versnipperen van een aantal documenten per dag. Het aantal documenten dat u kunt versnipperen hangt af per shredder. De machines zijn over het algemeen dus niet gebouwd voor het vernietigen van veel papier. Heeft u grote stapels vertrouwelijk papier, een aantal verhuisdozen met ordners en nog een berg oude administratie die u wilt vernietigen? Dan is een gemiddelde shredder hier niet tegenop gewassen.

Een shredder is dus meer bedoeld voor het vernietigen van relatief kleine hoeveelheden papier. Wanneer u veel papier wenst te vernietigen dan is het verstandig om gecertificeerd papiervernietigingsbedrijf in te schakelen.

U kunt ook investeren in een professionele papierversnipperaar die gebouwd is voor intensief gebruik, maar deze papiervernietigers hebben een hoge prijs.

Bekijk waar u uw papier kan laten vernietigen


#3. Papier versnipperen kost tijd

Een papierversnipperaar kent een maximale invoercapaciteit. Dat wil zeggen dat de shredder een maximaal aantal vellen papier tegelijk kan versnipperen.  De invoercapaciteit valt grofweg te verdelen in:

  • Voor thuis: 1-10 vellen
  • Klein kantoor: 10-20 vellen
  • Groot kantoor: 20+ vellen

Naast de invoercapaciteit kennen shredders ook een doorvoersnelheid. Dit wil zeggen hoe lang het duurt voordat de versnipperaar het papier versnipperd heeft. De snelheid hangt onder andere af van de hoeveelheid papier dat u tegelijk versnipperd en de DIN veiligheidsklasse. Een papierversnipperaar die kleine DIN p-5 snippers maakt doet langer over het versnipperen dan een papierversnipperaar die volgens klasse DIN P-2 vernietigt.

Wilt u zo min mogelijk tijd verliezen met het versnipperen van papier? Kies dan voor een shredder met een hoge invoercapaciteit. U kunt ook kiezen voor een automatische papierversnipperaar. Dit type shredder versnippert uw documenten volledig automatisch. U hoeft alleen maar de shredder te voorzien van papier en de machine doet de rest voor u. Zo kunt u verder gaan met uw eigen werk of bezigheid.


#4. De meeste shredders moeten afkoelen

Wat veel mensen niet weten is dat papiershredders moeten afkoelen na het versnipperen van papier. Het hangt af per type shredder wanneer de motor moet afkoelen en voor hoe lang. Het is dus niet zo dat u constant papier kunt versnipperen de hele dag door. Het versnipperen vergt veel kracht van de motor en daarom wordt de motor warm. Om oververhitting te voorkomen zal de papiervernietiger aangeven wanneer deze dient af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld 30 – 60 minuten duren, zeker iets om rekening mee te houden.


#5. Regelmatig onderhoud aan uw shredder

shredder-olie-aanbrengen-in-papierversnipperaarDe roterende messen in een papier versnipperaar zorgen ervoor dat het papier versnipperd wordt. Maar na verloop van tijd zult u merken dat de machine minder snel en minder soepel draait. Misschien begint de shredder wel gekke geluiden te maken. Het is dan de hoogste tijd om de papiervernietiger van onderhoud te voorzien.

Elke shredder dient regelmatig geolied te worden. Dit zorgt ervoor dat de messen soepel blijven draaien. Ons advies is om na intensief gebruik of na een volle opvangbak de messen te smeren met speciale shredder olie. U kunt gebruik maken van een flesje olie of van olie vellen.

Tip: Lees meer over hoe u uw papierversnipperaar het beste kunt smeren.


#6. Waar laat u de papiersnippers?

Wat doet u met een volle opvangbak met papiersnippers? Gooit u de snippers bij het oud papier, laat u het ophalen door uw afvalverwerker? Zijn de snippers onleesbaar genoeg om ze bij het oudpapier te gooien? Of wilt u liever dat het restmateriaal opgehaald wordt door een papiervernietigingsbedrijf die de snippers vertrouwelijk verwerkt? Maar voor deze dienstverlening moet u wel extra betalen.

En waar laat u de snippers voordat u ze afvoert? Zeker als u van plan bent om flink wat papier te versnipperen zult u een oplossing moeten vinden om de papiersnippers in te verzamelen en af te voeren.


#7. Een goede papiervernietiger heeft een hoog prijskaartje

Wat valt er onder een goede papierversnipperaar? Dat is er een die perfect aansluit bij uw wensen. Als u een goede shredder zoekt voor thuis, dan kunt u al gauw denken aan een aanschafprijs van ongeveer € 100 tot 200 euro.  Voor klein kantoorgebruik variëren de bedragen tussen de € 100 en 500 euro. Wilt u een goede papiervernietiger met een hoge capaciteit dan kunnen de prijzen oplopen tot wel 10.000 euro.

Een papierversnipperaar is dus echt een investering, zowel voor thuisgebruik als voor professioneel gebruik. Het is dus belangrijk dat u vooraf onderzoekt hoe u de papiervernietiger gaat gebruiken en wat de machine allemaal moet kunnen.


#8. Een shredder kan vastlopen of defect raken

Een vastgelopen papierversnipperaar is de grootste irritatie bij het gebruik van een shredder. De zogeheten paper-jam ontstaat doordat er teveel of te dik papier wordt versnipperd waardoor de motor het papier niet kan verwerken. Een andere oorzaak is het verkeerd invoeren van papier, bijvoorbeeld omdat het papier schuin de machine in gaat of omdat het papier te dik is opgevouwen. Het kan ook zijn dat de shredder niet voldoende onderhouden wordt en dus te weinig olie bevat. Hierdoor draaien de messen niet goed wat voor een verstopping zorgt.

paper-jam-vastlopen-papiervernietiger

Wilt u de frustratie van een verstopte papiervernietiger zoveel mogelijk voorkomen? Houd u zich dan aan de maximale invoercapaciteit en kies eventueel voor een shredder met speciale technologie die een paperjam voorkomt. Deze machines blokkeren wanneer er teveel papier wordt aangevoerd en kunnen bij een mogelijke verstopping een tandje bij zetten waardoor de shredder tijdelijk extra krachtig draait.

Tip: Lees wat u kunt doen bij een vastgelopen shredder.


#9. Grote shredders zijn niet eenvoudig om te verplaatsen

Een kleine shredder voor thuis of voor bij uw bureau op kantoor is relatief licht. U kunt de versnipperaar gemakkelijk verplaatsen door het apparaat op te tillen. De wat grotere kantoor shredders bevatten vaak wieltjes om zo de shredder te verrijden. Maar de grote industriële shredders die bestemd zijn voor de vernietiging van veel papier zijn niet eenvoudig om te verplaatsen. Hiervoor is extra materieel nodig. Bij dit soort zware papiervernietigers is het van belang om goed na te denken waar de machine het beste kan staan in uw bedrijf.


#10. Met 1 persoon tegelijk papier vernietigen

Het nadeel van een papiervernietiger is dat deze één invoeropening heeft om het papier in te stoppen voor vernietiging. Dat betekent dat er één persoon tegelijk gebruik kan maken van het apparaat. In grotere kantoren betekent dit dat er meerdere shredders geplaatst moeten worden om zo voldoende capaciteit te hebben voor het vernietigen van al het vertrouwelijke papier.


#11. Papierversnipperaars nemen ruimte in

Een shredder op kantoor of thuis is erg handig. Maar het is wel een machine die de nodige ruimte inneemt. Wilt u thuis een shredder af en toe gebruiken? Dan zult u de vernietigingsmachine niet constant in het zicht willen hebben staan. U bergt de shredder dan liever op in de kast, maar hiervoor moet wel ruimte vrij zijn.

Op kantoor wordt een shredder vaak geplaatst bij bureaus of in de kopieerruimte. Onderzoek dan goed of de gewenste papiervernietiger de juiste afmetingen. Wilt u er eentje onder uw bureau plaatsen? Let dan op de hoogte. Moet de shredder in een hoekje naast de kopieermachine staan, controleer dan de breedte en diepte van de machine.


#12. Niet elke shredder is AVG-proof

Aan welke eisen voldoet een AVG-proof papierversnipperaar? Dat is een shredder die vertrouwelijk papier met persoonsgegevens versnippert in onleesbare snippers. En dat zijn shredders die minimaal shredden met cross-cut messen. Beter nog is een papierversnipperaar met micro-cut messen. Strip-cut papierversnipperaars die voldoen niet aan de AVG richtlijnen. Deze shredders met DIN veiligheidsklasse P-1 of P-2 maken stroken van het papier en dit wordt niet beoordeeld als deugdelijke papiervernietiging.


#13. Opletten op uw veiligheid en dat van anderen

Papiervernietigers zijn machines die papier en soms ook pasjes en cd’s kunnen versnipperen in kleine stukjes. Zelfs paperclips en nietjes zijn bij veel shredders geen probleem. Veiligheid is dus zeker geboden bij deze apparaten. Let goed op bij het gebruik van de shredder en houd u aan de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften. Kom nooit met uw handen in de buurt van de invoer en raak de messen niet aan met uw vingers. Wanneer de machine niet gebruikt wordt is het advies om de stekker uit het stopcontact te halen. Zeker met kinderen en huisdieren in de buurt is veiligheid geboden. Let ook op uw kleding of sieraden dat deze niet de invoer kunnen raken.

Er zijn papierversnipperaars die extra veiligheidsfuncties bieden, zoals ‘Safe-Sense’ van Fellowes. Maar ook bij deze machines is het advies om zorgvuldig om te gaan tijdens het gebruik. Voor vragen over de veiligheid van papier shredders kunt u het beste opnemen met de fabrikant.


#14. Stoffige shredder en snippers op de grond

Door het versnipperen van papier wordt de binnenkant van de shredder erg stoffig. Wanneer u de opvangbak opent zult u naast snippers of stroken papier ook een hoop stof aantreffen. Bij het legen van de bak kan het gebeuren dat er snippers en stof op de grond vallen rondom de shredder. Zeker als de papierversnipperaar regelmatig wordt gebruikt en dus ook vaak moet worden geleegd kan dit resulteren in een rommelig aanzicht.


#15. Papiervernietigers zijn niet fluisterstil

Gemiddeld produceren papierversnipperaars 65 dB aan geluid. Dit komt overeen met het geluid van een draaiende wasmachine. Zeker op kantoor kan een shredder daarom verstorend werken als de shredder naast uw bureau staat of in een kantoortuin. Is het wenselijk dat uw papiervernietiger weinig geluid maakt, let dan op of de machine hiervoor geoptimaliseerd is. Fellowes heeft bijvoorbeeld papierversnipperaars te koop met Silent-Shred technologie.


Wat voor papierversnipperaar zoekt u?

Voor Thuis
1-2 gebruikers

papierversnipperaar-thuis

Klein Kantoor
1-5 gebruikers

papierversnipperaar-klein-kantoor

Groot Kantoor
5+ gebruikers

papierversnipperaar-groot-kantoor


Bekijk top 10 papierversnipperaars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.